Utile

(1) PROGRAM SECRETARIAT:
Luni-Joi: 09.00 – 17.00
Vineri : 09:00 – 16:00

(2) TAXE SI COTIZATII
Cotizatia anuala este 500 lei daca se achita pana la data de 31 mai si 600 lei daca se achita incepand cu data de 1 iunie. Termenul de plata al cotizatiei anuale este 31 decembrie.
Taxa de inscriere in Camera este 1600 lei.
Taxa de eliberare autorizatie este 400 lei.
Taxa de eliberare adeverinta practica este 50 lei.
Taxele si cotizatia se pot achita in contul RO38RZBR0000060020793114, deschis la Raiffeisen Bank, CIF 13388657, fie numerar la Secretariat.

(3) INFORMATII GENERALE
Domeniul proprietății industriale are ca obiect brevetele de invenție, desenele si modele industriale, marcile de comerț si de serviciu , indicațiile de proveniență geografică sau denumirile de origine, tipografiile de circuite integrate, modele de utilitate, precum si combaterea concurentei neloiale.

(4) ASPECTE PRACTICE PRIVIND PRACTICAREA PROFESIEI
Efectuarea practicii in domeniul proprietatii industriale este una din conditiile legale in vederea sustinerii examenul de acces in profesia de consilier in proprietate industriala, ca urmare a prevederilor legislatiei in vigoare.
Practica este activitatea desfasurată de catre asistent, sub indrumarea tutorelui, in domeniul proprietatii industriale. Durata practicii in domeniul PI in vederea sustinerii examenului de atestare in profesia de consilier in PI este de cel putin 3 ani.

(5) Membrii Camerei sunt invitati permanent sa-si verifice datele de contact, personale si de firma, postate pe web site-ul Camerei la rubrica consilieri PI, respectiv agentii PI, si sa comunice la Secretariatul Camerei eventuale corecturi necesare.

(6) Noile legitimatii de membru al Camerei, pentru anul 2024, se pot elibera la cererea celor interesati, cu conditia achitarii integrale a cotizatiei pe anul 2024 si a transmiterii unei fotografii in format electronic. Informatii suplimentare se pot obtine la secretariatul Camerei.

(7) In atentia consilierilor membri ai Camerei care doresc sa figureze in lista reprezentantilor in fata EUIPO pentru marca si designul comunitar:
– se va completa individual formularul de inscriere care se poate descarca de la urmatoarea adresa: https://euipo.europa.eu/ohimportal/ro/forms-and-filings
– se va transmite formularul completat la EUIPO, facandu-se in mod obligatoriu referire la certificatul bloc cu nr.210446 din 28.07.06 (pe pagina 2).

Dreptul la reprezentare in fata EUIPO il are oricare membru trecut la certificatul bloc cu nr.210446 din 28.07.06, pe care OSIM il transmite la EUIPO, actualizat lunar pe baza listei consilierilor primita de la Camera.

(8) LINK-URI UTILE CATRE ALTE WEBSITE-URI DE INTERES

www.osim.ro – Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci (OSIM)

https://patentepi.org/en/ – European Patent Institute (EPI)

www.wipo.int – World Intellectual Property Organization (WIPO/OMPI)

https://euipo.europa.eu/ohimportal/ro – Oficiul Uniunii Europene pentru proprietate Intelectuala (EUIPO)

http://www.aippi.ro – Asociatia Nationala pentru Protectia Proprietatii Industriale (AIPPI)

http://www.orda.ro – Oficiul Roman pentru Drepturi de Autor